Kalotaszeg

Viseletek Kalotaszeg területéről

A Fotótárban található képeket szerzői és felhasználói, valamint tulajdonjogok védik. A képek a Lipinka közösség pedagógiai munkájának segítése érdekében készültek, illetve kerültek kölcsönzésre.

Felhasználásuk pontos forrásmegadással (www.lipinka.hu/tudastar/viselettar) engedélyezett.


Viseletfotók Muszka György és Ilonka gyűjteményéből

Az alábbi fotókat Muszka György és Ilonka jóvoltából tesszük közzé. Támogatásukat ezúton is köszönjük!

“Magunkról” – Muszka György és Ilonka

Muszka György és felesége, Ilonka a kalotaszegi Mérában születtek és nőttek fel. Életüket is ott kötötték össze hagyományos módon: a mérai templomban az Isten színe előtt, majd igazi 800 fős falusi lakodalomban ünnepelve a családdal, rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel. Egész fiatalon bekapcsolódtak az erdélyi táncházas életbe, de elsősorban a szüleiktől, nagyszüleiktől öröklött táncokat sajátították el kimagasló szinten. Mindeközben egy hihetetlen gazdag viseletgyűjtemény alapjait is lerakták, mert megőrizték a család eredeti viseleteit. Életüket, felfogásukat, munkásságukat erősen meghatározza a szülőházból kapott, a saját hagyományaikat tisztelő, identitásukat megerősítő neveltetésük. 

A tánc, a viseletkészítés és a hagyomány a mai napig szerves része az életüknek. Hosszú évtizedek óta rendszeres szereplői hazai és nemzetközi rendezvényeken szülőfalujuk, a kalotaszegi Méra tánchagyományainak bemutatásakor. Számos neves együttes táncos fellépői évtizedek óta (Muzsikás együttes, Dűvő együttes, Csík zenekar, Németh Dénes és zenekara, Fajkusz Banda). Oktatói tevékenységük során rendszeres résztvevői táncházaknak, kurzusoknak Magyarországon és külföldön egyaránt. A jövő generáció nevelése érdekében kifejtett tevékenységet szívügyüknek tekintik (Cserók Néptáncegyüttes, Aranymálinkó Gyermektánccsoport). Mindketten művészeti iskolai keretek között is tanítanak néptáncot óvodáskortól a felnőttekig.

Nem felejtették el szülőfalujuk szokásainak ápolását sem: újraélesztették a nádasmenti Mérában a juhmérés hagyományának számos elemét, melyek mára feledésbe merültek volna. Szent György napot követő kihajtást, a juhok összeadását és nyári legelőkre való kihajtását megelőzően ünnepélyes keretek között megmérik a gazdák juhainak tejhozamát, majd ennek alapján állapítják meg a gazdák részesedését. A juhmérés egyben verseny is volt a gazdák között, amely az „első gazda” címért is folyt. A cím ugyanakkor kötelezettséggel járt, mert az első gazda rendezte a faluközösség számára az  élőzenés zárómulatságot. A mérai népművészeti hagyományokat a mai napig híven terjesztik.

Egyik legfontosabb elismerésük a „Népművészet Ifjú Mestere” állami kitüntetés, valamint 2020-ban Táncház érmet kaptak. Számos országban vettek részt fesztiválokon és táborokban, ahol a gazdag magyar kulturális örökséget a táncon, viseleten keresztül a legjobb tudásuk szerint igyekeznek átadni, megismertetni minél több emberrel.


Női és férfi viseletek


Illusztrációk és leírások

A részletes ismertetők, viselet illusztrációk és leírások csak előfizető tagjaink számára elérhetőek. A megtekintésükért jelentkezz be!

Bejelentkezés

Tartalomjegyzék