logo_post_korr_shad_tiny

A Lipinka egy online program és oktatói közösség, amely a hagyományos népművészeti tevékenységek élményalapú, komplex oktatásában támogatja a pedagógusokat, oktatókat. Célja, hogy hiteles szakemberek tapasztalataira építve átfogó és gyakorlatias eszközöket adjon mindazoknak, akik hagyományismereti foglalkozások keretében gyermekneveléssel és oktatással foglalkoznak.

A módszertani program kiemelten az évkör ünnepi és hétköznapi szokásanyagának kontextusában, illetve a jeles napok szervező elvének megfelelően ismerteti és használja a népi mondókák és játékok repertoárját. Ugyanakkor a játékos néptánc, népi ének, kézművesség és hagyományos mesemondás hatékony közvetítését segíti óvodás- és kisiskoláskorú gyerekek körében. Egyúttal ez az első olyan online oktatói közösség, amely lehetőséget és teret ad erdélyi, felvidéki, magyarországi, kárpátaljai, vajdasági és minden határon túli magyar pedagógusnak, oktatónak a kollégákkal való kapcsolódásra, tapasztalatok megosztására és inspirációk, ötletek gyűjtésére, cseréjére. 

fooldal-main-1-small

Szakmai háttér

Tálas Ági
Tálas Ági

Népi gyermekjáték- és néptáncoktató, óvodapedagógus, kulturális menedzser

Közel 40 évnyi tapasztalat, évi hatszáz óvodai és iskolai foglalkozás és táncház; közel százötven, a néphagyományokat oktató felnőtt és gyermektáborban való szervezői és oktatói részvétel; illetve számos szakmai továbbképzés megtartása után, valamint a képzéseimen résztvevő kollégák ösztönzésére döntöttem úgy, hogy útjára indítom a Lipinka programot. 

Az évek során szerzett személyes élményeim és tapasztalataim vezettek azon az úton, amely egy néphagyományokon alapuló komplex oktatásmódszertani rendszer összeállítását tette lehetővé. A népi játékok, mondókák és néptánc alkották ennek a magját, amelyhez aztán népzenei, népviseleti ismereteket, később pedig mesemondást és kézművességet illesztettem, számos határon túli és hazai szakember támogatásával.

Mindezen tudás végül egy egységes és szép tematikává állt össze: olyan programmá, amely az évkör jeles napjaihoz és hagyományaihoz kapcsolja a fenti területeket. Ezáltal természetesen illeszkedik a tanév rendjébe, és kiváló vonalvezetőt ad bármely pedagógus kezébe, aki egy kiegyensúlyozott éves programot szeretne létrehozni a gyermekek számára.

Szeretettel várok mindenkit e folyamatosan bővülő közösségbe!

* * *

Kiss Zsolt
Kiss Zsolt

Népi gyermekjáték- és néptáncoktató, hermeneutikai és kulturális szakértő

Majdnem 20 év közös tapasztalat és együttgondolkodás vezette azt a döntést, hogy a Lipinka program tartalmait és módszertani megfontolásait együtt közvetítsük a pedagógus kollégák felé. Minthogy a lipinkázáshoz is legalább két ember kell, hogy a megfelelő játékélmény meglegyen, megpróbálunk egymást ösztönözve és kiegészítve úgy tevékenykedni és alkotni, hogy az folyamatosan megújuló erőforrásként inspiráló legyen pedagóguskollégáink számára.

Társadalomtudományi végzettségem okán úgy látom, hogy tematikus közösségeink megerősítése és ezen közösségek hálózattá kapcsolása elsődleges pedagógiai és kulturális feladat. Kiváló lehetőség ezen közösségi tudások felelevenítésére és újragondolására a népművészeti formák és tartalmak megismertetése a legfiatalabb nemzedékkel.

Meggyőződésem, hogy az enkulturációs folyamat népművészeti tartalmakkal való gazdagítása nemcsak formailag, hanem tartalmilag is meghatározza gyermekeink közösségi létét és proaktív felelősségvállalását, mind önmaguk, mind pedig kultúránk vonatkozásában.

Elválasztó
Tudor_Tanacs_border_black_shad_1_tiny

Tudor Tanács

A Lipinka program egyik kiemelt erőssége a Tálas Ági által felkért szakértői testület, a Tudor Tanács. A 12 fős panelben Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és a Vajdaságból is meghívott szakértők foglalnak helyet. A saját szakterületükön kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakemberek rendszeresen áttekintik a programban közreadott anyagokat, még azok kiküldése előtt – teljes névsoruk az alábbi linken tekinthető meg:

A Tudor Tanács tagjai

Elválasztó 2

Tartalom és lehetőségek

Kedves Látogatók, kedves Kollégák! Ezen az oldalon egy olyan felületet hozunk létre, amely hiteles és összetett, gyakorlatias szakmai alapot ad elsősorban az éves pedagógiai program összeállításához és levezetéséhez. A rendelkezésre álló tapasztalatok alapján az alábbi eszközöket és anyagokat állítjuk össze:

  • Kidolgozott foglalkozástervek az év jeles napjai mentén, heti bontású tematikákkal
  • Népi játékok, mondókák, népdalok repertoárbővítése videó- és hanganyagokkal
  • Folyamatosan bővülő, tájegységek szerinti játéktár és népviselettár 
  • Segédanyagok népviselet- és hangszerismertetők megtartásához, kézművestechnikák elsajátításához
  • Szakmai támogatás, interaktív konzultációk és szakirodalom-ajánlások
  • Meghívott előadók, szakemberek és mesteremberek, közösségi felület a kollegiális kapcsolódás támogatásához

A Lipinka program mindazokat a pedagógusokat és oktatási szakembereket szólítja meg, akik a hagyományos magyar népi kultúrát és annak eszközeit kívánják alkalmazni munkájuk során. A program egyes elemei ingyenes és havidíj alapú fizetős csomagokként érhetőek el, amelyekre a jelentkezés éves ciklusokban történik.

Elválasztó 2

A programra a jelentkezés éves ciklusokban lehetséges.
A 2023/2024-es tanévre a jelentkezési időszak augusztus 25-től szeptember 30-ig tart.
A következő jelentkezési időszakot 2024 nyarán nyitjuk meg.
További információkért böngészd Gyakran ismételt kérdéseinket!

Elválasztó