Vinetta – avagy a padlizsánkrém készítése az erdélyi Mezőségen

Vinetta – Mezőségen

Hozzávalók

  • 8-10 darab padlizsán (4-6 személy részére)
  • 3 nagy fej lilahagyma

Elkészítés

Ha nincs a kertedben padlizsán – mert például kerted sincs –, érdemes szeptember elején kimenned a piacra és őstermelőnél vásárolni vinettát (Mezőségen így nevezik a padlizsánt).

Vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy a vinetta bőre szép feszes és színe minél sötétebb legyen. Ha már nekifogsz a parázson való sütésnek, legalább 8-10 darabot vegyél.

A vásárlást követi a tűzrakás fázisa, ami inkább férfimunka – én legalábbis szívesen adom át ezt a feladatot Zsoltnak –, mert neki sokkal nagyobb tapasztalata van ezen a téren (is). Fontos, hogy a sütéshez elegendő parazsunk legyen és ne nyílt lángon süssünk.

Amikor izzik a parázs, téglára helyezett rácsra fektetjük a vinettákat és megvárjuk, hogy jól átsüljön a parázs felöli oldala. Elkezdi párologtatni magából a vizet, sistereg, mérete kissé összeesik, bőre megráncosodik, kicsit akár meg is ég(het). Ekkor egy negyedet fordítsunk rajta! Ezt a műveletet – a forgatást – még háromszor kell megismételni, végül a fejére állítjuk és ott is átsütjük. Sütés közben gyakran előfordul, hogy a belső hő hatására a vinetta megreped és forró gőz pöfékel a belsejéből. Ettől nem kell megijedni, a folyamat természetes velejárója!

Amikor már az illatán is érezni, hogy a vinetta átsült, levesszük a rácsról, lapítóra (deszkára) helyezzük és hagyjuk, hogy lecsurogjon. Közben le is hűl annyira, hogy könnyedén elválik a sült, kissé megszenesedett bőre, nehézség nélkül le tudjuk húzni, meg tudjuk tisztítani. A letisztított vinettákat egy vízzel megtöltött tálban rendre lemossuk, hogy teljesen eltávolítsunk az esetleg megtapadt darabokat, mert az elszenesedett bőrtől/héjtól keserűvé válik az íze.

Végül tiszta tálban gyűjtjük össze a megsütött, megtisztított vinettákat és hagyományosan fakéssel felaprítjuk, pépesítjük, de akár turmixgéppel is elvégezhetjük ezt. A péphez ízlés szerint apróra vágott hagymát és sót teszünk.

A padlizsánkrém elkészítésének talán ez a legegyszerűbb módja. Ha Ti más módon készítitek, a Közösségi oldalon osszátok meg velünk is!


Galéria

Tartalomjegyzék