Zakuszka – az erdélyi Mezőségen

Zakuszka

Hozzávalók

Vinettás zakuszkához:

  • 4 dl olaj
  • 1 kg hagyma
  • 3 kg paprika (kápai vagy gogos)
  • 5 kg vinetta
  • 1 l paradicsomlé
  • kb. 2 lapos evőkanál só
  • kb. 2 evőkanál szemes bors
  • 5-6 babérlevél

Babos zakuszkához:

  • 4 dl olaj
  • 1 kg hagyma
  • 3 kg paradicsom leve
  • 2 kg paprika (kápai vagy gogos)
  • 1 kg paszuly (fehér bab)
  • kb. 2 lapos evőkanál só
  • kb. 2 evőkanál szemes bors
  • 5-6 babérlevél

Elkészítés

Vinettás zakuszka készítése Mezőségen

A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk és passzírozó géppel pépesítjük. Hogy minél több levet nyerjünk ki a paradicsomból, megismételjük a folyamatot. A vinettát (padlizsánt) parázson megsütjük – mi kukoricacsutkát használtunk, ami nagyon magas hőt biztosít –, vízben megtisztítjuk, majd ledaráljuk. Ezt követően a paprikákat mossuk meg, félbe vágva eltávolítjuk a magházat – kicsumázzuk – és szintén ledaráljuk. A következő fázisban a hagymát takarítjuk meg, felszeleteljük és vízbe áztatjuk 15 percig, hogy az erejéből veszítsen, majd ezt is ledaráljuk.

A ledarált hagymát kicsit megsózzuk és két deciliter olajon körülbelül fél óráig dinszteljük, félretesszük. A ledarált paprikát szintén két deciliter olajon kissé megsózva 35-40 percig dinszteljük. Ezt követően minden előkészített alapanyagot összevegyítünk egy nagy edényben, a maradék sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük, és feltesszük főni a tűzhelyre. Amint forr, 6-7 pedig hagyjuk felrotyogni, majd levesszük a tűzhelyről és pár percig hűlni hagyjuk. Végül üvegekbe adagoljuk a masszát, szorosan lezárjuk és visszatesszük dunsztolni.

Dunsztolás: egy nagy edény aljára és oldalára újságlapokat (3-4 lapot) helyezünk, erre állítjuk be szorosan egymás mellé a zakuszkával megtöltött, lezárt üvegeket. Ezt követően vizet töltünk az edénybe úgy, hogy az üvegek kétharmada vízben legyen. Az üvegeket ezután ismés  vízbe áztatott újságpapírral beborítjuk, teljesen betakarjuk és feltesszük a edény a tűzhelyre – vagy “lerben” azaz sütőben – lassú tűzön forraljuk, a forrástól számítva 40-45 percig. Érdemes a következő napon megismételni a dunsztolás folyamatát – a vizet pótolni kell, hogy ismét az üvegek kétharmada vízben álljon –, így a tartósítás biztosabb lesz, hosszú ideig eláll majd a vinettás zakuszkánk.

Babos zakuszka készítése Mezőségen

A paszulyt puhára (nem sózzuk), a ledarált paradicsomot sűrűre főzzük, a hagymát 2 deciliter olajban megdinszteljük, enyhén megsózzuk. A paprikát szintén két deciliter olajon dinszteljük 35-40 percen keresztül. Végül minden hozzávalót összekeverünk és egy nagy edényben összerotyogtatjuk 7-8 percen keresztül. Ezután hasonlóan járunk el, mint a vignettás zakuszta készítésénél: üvegekbe adagoljuk, majd kétszer dunsztoljuk.


Galéria

Tartalomjegyzék