Újévi lencseleves füstölt csülökkel – Tálas Ági módra

Lencseleves – Tálas Ági módra

Hozzávalók

 • 1 füstölt csülök (6-8 személyre)
 • 50 dkg lencse
 • 2 fej nagyobb hagyma
 • 2-3 sárgarépa/murok
 • 1-2 fehérrépa/petrezselyemgyökér
 • 1 zeller és a zöldje
 • 1 karalábé
 • só, ízlés szerint
 • egész feketebors (15-20 szem)
 • egész borókabogyó (8-10 szem)
 • 4-5 babérlevél
 • őrölt kömény, ízlés szerint
 • lestyán, ízlés szerint
 • 1-2 kanál zsír vagy olaj

Elkészítés

Újévi lencseleves füstölt csülökkel – Tálas Ági módra

„Lencse, borsó, kása, mind Isten áldása.” – mondja a bihari mondóka. Különösen igaz ez újév első napján, amikor még manapság is sokan esznek lencsét, hogy egész évben anyagiakban bővelkedjenek.

Mi sem hagyjuk el ezt a szokást – semmi pénzért – mert biztos ami biztos…

Évek óta hagyomány már az életünkben, hogy az óévből az újévbe kedves barátainkkal együtt lépünk át és ha tehetjük, a szilveszterezést kinyújtjuk akár négy-öt napig. A társaságban az is kialakult, hogy ki, milyen finomsággal vendégeli meg a többieket. A karácsony utáni szusszanást követően ismét mindannyian várjuk a finomabbnál finomabb gasztronómiai ínyencségeket, amelynek csak egy elszenvednivalója van… a plusz kilók. 

Az én kedvencem, amivel szívesen rukkolok elő a barátaim körében, az újévi lencseleves, természetesen füstölt csülökkel. 

Nevezhetném úgy is, „lencseleves gazdagon”, mert a füstölt csülkön kívül jól bezöldségelem a levest. Mégis ennek az újévi ételnek a lelke a hagyományosan füstölt csülök, ami utánozhatatlan ízvilágot ad a levesnek. Ezt érdemes megbízható helyről – legjobb, ha saját disznóvágásból, Zsolt édesapjának türelmes és körültekintő füstölésével – beszerezni.

Az elkészítés napjának előestéjén megmosom, majd egy nagy tálban – hogy bőven ellepje –, a lencsét beáztatom egy éjszakára. Másnap a csülköt megmosom, beteszem egy nagy fazékba, felöntöm hideg vízzel, egy egész megtisztított fej hagymával, 15-20 szem borssal és 8-10 szem borókabogyóval, valamint egy kis sóval felteszem főni. A sóval csínján kell bánni, ha a csülök már eleve sós. Ahogy elkezd forrni a víz, lassú tűzön forralom tovább, így főzőm másfél órán keresztül.

Ezalatt megtisztítom a zöldséget: egy nagyobb fej hagymát, sárgarépát/murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét. Mosás után feldarabolok mindent, még a zeller zöldjét is. Amikor már egy órája fő a csülök, egy kevés zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzáteszem a sárgarépát/murkot és a fehérrépát/petrezselyemgyökeret, majd a hagymával kicsit tovább párolom. Ezután hozzáöntöm a megmosott és beáztatott lencsét, jól átfogatom, két-három percig kavarom. Végül a felszeletelt zellert, karalábét és a fűszereket (só, lestyán, őrölt kömény, babérlevél) adom hozzá a zöldségekhez, lencséhez, amit újabb két-három percig kevergetek a tűzön. Igyekszem pont addigra végezni ezzel az előkészítéssel, hogy leteljen a csülök előfőzése, a másfél óra.

Ezután a zöldségekre öntöm a csülök megszűrt levét, a csülköt kicsontozom, felkockázom és azt is belekeverem a levesbe, a zöldségekhez. Így főzöm még fél órát. Az utolsó öt percnél a zeller zöldjének nagy részét is hozzáadom, a kisebbik részét tálaláskor teszem a tányérba. Ha szállítani kell a lencselevest, nem azonnal esszük meg, akkor az egész zellerzöldjét beleteszem a levesbe és a tálaláshoz külön petrezselymet veszek.

Persze lencselevest lehet egyszerűbben is készíteni, de az újévi varázslásnál én megadom a módját… mégsem hozhatom kellemetlen helyzetbe a barátaimat, hogy valami miatt ne működjön.

Boldog, egészségben, eredményekben gazdag új esztendőt kívánok! A lencseleveshez pedig jó étvágyat!


Galéria

Tartalomjegyzék