Libasütés kemencében – Márton napi kemencés liba

Kemencés libasült
Hozzávalók
- 8-10 libacomb (6-8 személyre)
- só
- 2 kisebb fej lilakáposzta
- 1 dl olaj (vagy libazsír)
- só ízlés szerint
- 1 citrom
- 1 kis maroknyi bazsalikom
Elkészítés
Márton napi libasült
Egyre ismertebb a mondás, miszerint:
„Aki Márton nap libát nem eszik, egész évben éhezik.”
No, hogy ne éhezzünk, mi is elkészítettük a Márton napi libasültet, nem is akármivel, mézes-bazsalikomos párolt lilakáposztával. A magyarországi Bekecs zenekar bőgőse, Nagy András és felesége, Erika jóvoltából adjuk közre a receptet.
Jópár évvel ezelőtt egy hivatásos séf hívta fel András figyelmét, hogy a liba húsa olyan ízletes, hogy nem érdemes külön fűszerezni, elegendő csak sóval bedörzsölni és úgy sütni. Mivel Adrásék jászdózsai parasztházában kiválóan működő kemence van, úgy döntöttünk, hogy abban sütjük meg a Márton napi libalakomát.
Az első feladat a combok alapos tisztítása volt, majd ezután átadtuk a „mesterszakácsunknak”, Andrásnak, hogy alaposan besózza mindet. A besózott libacombokat – ügyelve, hogy a bőrös, zsíros felére fektetve pihenjenek –addig hagyta a tepsiben, amíg a kemencét felhevítette. Ezalatt Erikával a lilakáposztát legyalultuk, előkészítettük a pároláshoz.
A kemence kihevítését követően, András a parazsat a kemence falához húzta, hogy a libacombokkal telt tepsiket betehesse. Közel 25-30 perc után a tepsiket kivette, rendre megfordította a combokat a másik felükre, hogy ez az oldal is átsüljön a saját zsírjában, ami a bőr alatt meghúzódó zsírrétegből olvadt ki az első sütés alatt. Ezután mindkét tepsit alufóliával letakarva tette vissza a kemencébe, hogy a következő 35-40 percben a hús párolódjon. Végül az utolsó 20-25 percben az alufóliát levéve pirosra, ropogósra sütötte a combokat.
Míg a libacombok a kemencében sültek, olajon (de lehet libazsíron is) megpárolta a legyalult lilakáposztát, annyira, hogy összeessen a káposzta. Ekkor keverte hozzá a sót, citromot, mézet és bazsalikomot. Jól átforgatta és pár percig még párolta, hogy a káposzta átvegye a fűszerek ízét, de nem főzte teljesen puhára, hanem meghagyta kicsit ropogósnak.
Mire elkészült a Márton napi libasült, megérkezett a Bekecs zenekar többi tagja és Zsolt is. A lakomát bodzapálinkával nyitottuk, majd a libacombokat párolt káposztával és paprikás, dinsztelt hagymás tört krumplival tálaltuk, az isteni falatokat vörösborral öblögettük.
Nektek is hasonló ízletes lakomát és jó társaságot kívánunk Márton napra!
Galéria
Megtisztított, megmosott libacombok Libacombok besózva Libacombok tepsiben, sütésre várva Kemence hevítése Tepsik bevetése a kemencébe Ellenőrzés Combok megfordítása Megfordított libacombok Tepsik letakarása Takarás eltávolítása Újabb kör a kemencében Kisült libacombok Tálalva Közelebb a fogyasztáshoz A feladat 🙂
Jó étvágyat!Mézes bazsalikomos párolt káposzta – alapanyagok