Libasütés kemencében – Márton napi kemencés liba

Kemencés libasült

Hozzávalók

  • 8-10 libacomb (6-8 személyre)
  • 2 kisebb fej lilakáposzta
  • 1 dl olaj (vagy libazsír)
  • só ízlés szerint
  • 1 citrom
  • 1 kis maroknyi bazsalikom

Elkészítés

Márton napi libasült

Egyre ismertebb a mondás, miszerint:

„Aki Márton nap libát nem eszik, egész évben éhezik.”

No, hogy ne éhezzünk, mi is elkészítettük a Márton napi libasültet, nem is akármivel, mézes-bazsalikomos párolt lilakáposztával. A magyarországi Bekecs zenekar bőgőse, Nagy András és felesége, Erika jóvoltából adjuk közre a receptet.

Jópár évvel ezelőtt egy hivatásos séf hívta fel András figyelmét, hogy a liba húsa olyan ízletes, hogy nem érdemes külön fűszerezni, elegendő csak sóval bedörzsölni és úgy sütni. Mivel Adrásék jászdózsai parasztházában kiválóan működő kemence van, úgy döntöttünk, hogy abban sütjük meg a Márton napi libalakomát.

Az első feladat a combok alapos tisztítása volt, majd ezután átadtuk a „mesterszakácsunknak”, Andrásnak, hogy alaposan besózza mindet. A besózott libacombokat – ügyelve, hogy a bőrös, zsíros felére fektetve pihenjenek –addig hagyta a tepsiben, amíg a kemencét felhevítette. Ezalatt Erikával a lilakáposztát legyalultuk, előkészítettük a pároláshoz.

A kemence kihevítését követően, András a parazsat a kemence falához húzta, hogy a libacombokkal telt tepsiket betehesse. Közel 25-30 perc után a tepsiket kivette, rendre megfordította a combokat a másik felükre, hogy ez az oldal is átsüljön a saját zsírjában, ami a bőr alatt meghúzódó zsírrétegből olvadt ki az első sütés alatt. Ezután mindkét tepsit alufóliával letakarva tette vissza a kemencébe, hogy a következő 35-40 percben a hús párolódjon. Végül az utolsó 20-25 percben az alufóliát levéve pirosra, ropogósra sütötte a combokat.

Míg a libacombok a kemencében sültek, olajon (de lehet libazsíron is) megpárolta a legyalult lilakáposztát, annyira, hogy összeessen a káposzta. Ekkor keverte hozzá a sót, citromot, mézet és bazsalikomot. Jól átforgatta és pár percig még párolta, hogy a káposzta átvegye a fűszerek ízét, de nem főzte teljesen puhára, hanem meghagyta kicsit ropogósnak.

Mire elkészült a Márton napi libasült, megérkezett a Bekecs zenekar többi tagja és Zsolt is. A lakomát bodzapálinkával nyitottuk, majd a libacombokat párolt káposztával és paprikás, dinsztelt hagymás tört krumplival tálaltuk, az isteni falatokat vörösborral öblögettük.

Nektek is hasonló ízletes lakomát és jó társaságot kívánunk Márton napra!


Galéria

Tartalomjegyzék