Krumplis pogácsa, hajtogatva

Krumplis pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 dkg vaj
  • 4 db közepes krumpli
  • 3 tojássárgája a tésztába
  • 1-2 tojássárgája a pogácsák kenéséhez

Elkészítés

Krumplis hajtogatott pogácsa készítése

Négy közepes krumplit héjában megfőzünk, majd meghámozunk és krumplinyomóval megtörünk. 20 dkg vajat megolvasztunk és az egy negyedét a krumplival, a só felével összekeverjük, majd félre tesszük.

Az 5 dkg élesztőt belemorzsoljuk a 2 dl meglangyosított, megcukrozott tejbe, 5-6 perc alatt felfuttatjuk.

50 dkg lisztet átszitálunk, hozzáadjuk a maradék sót és a felfuttatott élesztőt, három tojássárgáját, majd fokozatosan hozzáadva a megolvasztott vajat összedolgozzuk a tésztát. Ha a dagasztásnál – kb. 20 perc – túl lágy a tészta, még egy kis lisztet lehet, hogy felvesz a massza. Amikor a pogácsa alapanyaga kezd hólyagosodni, belisztezett gyúródeszkára kiöntjük, cipóformára alakítjuk és letakarva meleg helyen kelesztjük kb. fél órán keresztül, míg a duplájára nő.

A keltetést követően a belisztezett deszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd sodrófával kinyújtjuk a tésztát. Erre egyenletesen osztjuk el és kenjük rá az előkészített krumplit. Ezt követően a fotók szerint hajtogatjuk a kinyújtott, krumplival bekent tésztát. A meghajtogatott pogácsatésztát ismét letakarjuk és meleg helyen hagyjuk kelni 20 percet. A nyújtást, hajtogatást és kelesztést még kétszer megismételjük.

Az utolsó kelesztés után a belisztezett gyúródeszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, éles késsel “berácsozzuk”, óvatosan bevagdossuk, majd 1-2 tojássárgájával bekenjük a tetejét. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, 200 fokon előmelegített sütőben arany színűre sütjük, ami kb. fél órát vesz igénybe.

Ha a Pál napi “pálpogácsa” készítés szokásainak megfelelően minden családtagnak készítünk pogácsát, nyugodtan elhagyhatjuk a szokás betegség valamint haláljóslás tartalmát, hogy mindenki egészségben, jó kedvben fogyassza a krumplis hajtogatott pogácsánkat.


Galéria

Tartalomjegyzék