Kovászos uborka – Mezőségen

Kovászos uborka – Mezőségen
Hozzávalók
- 5 l-es befőttes üveg
- üveg tartalmának megfelelő fürtös uborka
- kb. 3 l víz
- 3 “melles” (kissé púpozott) evőkanál só
- egy tormagyökér
- kapor és csombort (bosrikafű) ízlés szerint
- 5 meggyfalevél
- aki szereti , az 2-3 fokhagyma cikket is beletehet
- egy szelet – fél tenyér nagyságú, lehetőleg kovászos – kenyér
Elkészítés
Kovászos uborka készítése Mezőségen
Magda néni és Márton bácsi szamosújvári kertjéből összegyűjtöttük az alapanyagokat: fürtös uborkát, tormát, kaprot, csombortot. Öt literes befőttes üveget – borkánt – alaposan elmostunk, mellé odakészítettünk egy kisebb szelet kenyeret és 3 liter langyos vizet, amelyben a három melles evőkanál sót is feloldottuk. Ezután az uborkákat, fűszernövényeket folyóvízben szintén alaposan megmostuk, majd a fűszereket és a meggyfaleveleket az üveg aljára tettük.
Az uborkákat késsel három módon szokás bevagdosni, hogy a kovászos lé minél jobban átjárja:
- hosszában az egyik végétől a másik vége fel úgyhasítjuk be az uborkát, hogy kb. egy centire a a végtől a kést megállítjuk – tehát nem vágjuk el teljesen félbe –, majd 90 fokos szögben, hosszában még egy vágást hasítunk, így négy részre osztjuk,
- hosszában ismét két bevágással a végektől egy-egy centire középen, hasonlóan 90 fokos szögben hasítjuk be az uborkát,
- hosszában az egyik végétől a másik vége fel úgy, hogy kb. egy centire a a végtől a kést megállítjuk, majd 90 fokos szögben másik felől is behasítjuk ugyan úgy az uborkát.
Ezt követően szépen elrendezzük az uborkákat az üvegben – az üveg nyakáig –, és közé szúrjuk a hosszában felszeletelt torma szeleteket. Feltöltjük a langyos, sós vízzel, majd a tetejére helyezzük a szelet kenyeret. Egy kis tányérral lefedve napos helyre tesszük az üvegünket kovászolódni. Egy-két nap után a kenyeret eltávolítva már félárnyékos helyre állítjuk az üveget. A kovászolás ütemét nagyon befolyásolja az időjárás, a hőmérséklet, ezért érdemes naponta leellenőrizni a folyamatot, amely körülbelül négy-öt napig tart. Ha több ideig szeretnénk tárolni a kész kovászos uborkákat – ha nem fogy el túl hamar, ami azért egy nagy családnál gyakran előfordulhat –, érdemes kisebb üvegekben a hűtőszekrényben tartani. A mi kovászos uborkánk ötödik napra lett megfelelően savanykás, épp a vasárnapi ebédre. Legközelebb legyetek Ti is a vendégeink!
Galéria
Fürtös uborka a kertben Szüretelt uborka Csombort vagy borsikafű Kapor Torma Torma kiásott gyökere Meggyfa levele Hozzávalók egy helyen Kapor és meggyfalevél az üveg aljára Uborkák behasítása Uborkák a borkánban Sós víz az uborkákra Kenyérszelet elhelyezése Kovászolásra előkészítve Borkán lefedése Kovászolás első napja Kenyér eltávolítása További kovászolás Ötödik nap Kész a kovászos uborkánk Kovászos uborka a vasárnapi ebédhez