Kovászos uborka – Mezőségen

Kovászos uborka – Mezőségen

Hozzávalók

 • 5 l-es befőttes üveg
 • üveg tartalmának megfelelő fürtös uborka
 • kb. 3 l víz
 • 3 “melles” (kissé púpozott) evőkanál só
 • egy tormagyökér
 • kapor és csombort (bosrikafű) ízlés szerint
 • 5 meggyfalevél
 • aki szereti , az 2-3 fokhagyma cikket is beletehet
 • egy szelet – fél tenyér nagyságú, lehetőleg kovászos – kenyér

Elkészítés

Kovászos uborka készítése Mezőségen

Magda néni és Márton bácsi szamosújvári kertjéből összegyűjtöttük az alapanyagokat: fürtös uborkát, tormát, kaprot, csombortot. Öt literes befőttes üveget – borkánt – alaposan elmostunk, mellé odakészítettünk egy kisebb szelet kenyeret és 3 liter  langyos vizet, amelyben a három melles evőkanál sót is feloldottuk. Ezután az uborkákat, fűszernövényeket folyóvízben szintén alaposan megmostuk, majd a fűszereket és a meggyfaleveleket az üveg aljára tettük.

Az uborkákat késsel három módon szokás bevagdosni, hogy a kovászos lé minél jobban átjárja:

 1. hosszában az egyik végétől a másik vége fel úgyhasítjuk be az uborkát, hogy kb. egy centire a a végtől a kést megállítjuk – tehát nem vágjuk el teljesen félbe –, majd 90 fokos szögben, hosszában még egy vágást hasítunk, így négy részre osztjuk,
 2. hosszában ismét két bevágással a végektől egy-egy centire középen, hasonlóan 90 fokos szögben hasítjuk be az uborkát,
 3. hosszában az egyik végétől a másik vége fel úgy, hogy kb. egy centire a a végtől a kést megállítjuk, majd 90 fokos szögben másik felől is behasítjuk ugyan úgy az uborkát.

Ezt követően szépen elrendezzük az uborkákat az üvegben – az üveg nyakáig –, és közé szúrjuk a hosszában felszeletelt torma szeleteket. Feltöltjük a langyos, sós vízzel, majd a tetejére helyezzük a szelet kenyeret. Egy kis tányérral lefedve napos helyre tesszük az üvegünket kovászolódni. Egy-két nap után a kenyeret eltávolítva már félárnyékos helyre állítjuk az üveget. A kovászolás ütemét nagyon befolyásolja az időjárás, a hőmérséklet, ezért érdemes naponta leellenőrizni a folyamatot, amely körülbelül négy-öt napig tart. Ha több ideig szeretnénk tárolni a kész kovászos uborkákat –  ha nem fogy el túl hamar, ami azért egy nagy családnál gyakran előfordulhat –, érdemes kisebb üvegekben a hűtőszekrényben tartani. A mi kovászos uborkánk ötödik napra lett megfelelően savanykás, épp a vasárnapi ebédre. Legközelebb legyetek Ti is a vendégeink!


Galéria

Tartalomjegyzék