Kenyérsütés – Székelyszenttamáson

Kenyérsütés – Szenttamáson

Hozzávalók

  • 5-6 kg kenyérliszt (6-7 kenyérhez)
  • 1-2 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 kg főtt krumpli
  • kovász (kb. 1 kg)
  • víz
  • só (6 teáskanál)
  • magvak, ízlés szerint

Elkészítés

Kenyérsütés, ahogy nagyanyámtól tanultam…

Kovács Katalin Zsuzsanna – Székelyszenttamás

A kenyérsütést még kislány koromban tapasztaltam meg, ugyanis nagyon sokszor töltöttem a hétvégéket és vakációkat nagyszüleimnél Székelyvarságon, ahol mindkét nagymamám maga sütötte hetente a mindennapi kenyeret.

 Így teljesen természetes volt számomra, hogy ha majd házban lakunk, kemence is lesz, ahol kenyeret lehet sütni és magam fogom a család számára előállítani a kenyeret.

…És hála Istennek ezen elképzelést élhetem meg a jelenben. Nagyon ritka az (az utóbbi évben 5 alkalomnál nem többször), amikor boltból vásárolok kenyeret. Hetente többször is sütök: hétvégenként a kemencében, míg hétközben az elektromos sütőben. 

A székelyföldi falvakban (mivel a gazdasági munkák mellett nem lehetett eltölteni csak egy napot a kenyérrel) hagyományosan a háziasszonyok hetente egyszer sütöttek és akkor az egész hétre való kenyeret elkészítették. Én is a kemencés kenyérsütést mutatom be, ahogyan azt a nagyanyámtól tanultam.

A hozzávalókat előkészítem: körülbelül öt-hat kiló kenyérliszthez szoktam tenni egy-két kilogramm teljes kiőrlésű lisztet. Ehhez a lisztmennyiséghez szoktam tenni másfél kg főtt krumplit ( itt kell megjegyeznem, hogy az új krumpli lágyítja a tésztát; ez azt jelenti, hogy ilyenkor ősszel egy kicsit kevesebb vizet kell a tésztához tenni). “Szükséges még víz, annyi amennyit a tészta felvesz” – így mondaná nagymamám (segítségképpen körülbelül 70%.) és az egésznek a lelke, a kovász. Én a kovászomat rozsliszttel etetem, ez körülbelül szűk egy kilogrammos.

A hozzávalók összekeverése következik. Először a lisztet és a vizet szoktam összegyúrni, majd amikor ez összeáll hozzáadom a kovászt, jól összegyúrom, végül hozzáadom a krumplit. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta ki nem simul. Egy kis pihenő után hozzáadom a sót: minden kenyérhez egy jó bő csipet (egy teáskanál) só jár. Alkalmanként különböző magvakat is szórok a tésztába. Így újradagasztom az egészet és hagyom, hogy dolgozzon a kovász. 3-4 óra elteltével formázom, és szakajtókba teszem. Így is hagyom még kelni. Amikor látom, hogy nemsokára bevetésre kész, begyújtok a kemencébe. 

Amint azt látom, hogy a kemence kihevült, következik a bevetés: lisztezett lapátra borítom egyenként a szakajtókból a tésztákat, és bevetem a kemencébe. Kis idő elteltével be szoktam kukkantani, hogy lássam, mennyire forró a kemence, szükséges-e kiengedni egy kis forróságot, vagy épp hogy le kell fogni minden meleget, teljesen lezárva a kéményt. 

A sütési idő nagyjából másfél – két óra, félidőben a kenyereket egy kicsit meg szoktam mozdítani, esetenként fordítani a vonó segítségével.

Nagy kosárba szoktam kiszedni, a kosarat kibélelem a kenyértakaró kendővel, élére állítva teszem a kenyereket bele, és jól betakarom. Alig tudjuk kivárni, amíg kihűl…


Galéria

Tartalomjegyzék