Káposztás lepény

Káposztás lepény – Feketelaki módra

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3-4 db krumpli
  • 1,5 kg-s fej káposzta
  • 2 evőkanál zsír (vagy vaj vagy olaj)
  • 1,5-2 dl langyos sós víz

Kovász készítése

  • 1 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál langyos víz
  • 1 csipet cukor
  • 1-1,5 evőkanál liszt

Elkészítés

Káposztás lepény készítése

Előző este 1 dkg élesztőt villával összetörünk, 2-3 evőkanál langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk egy csipet cukrot, majd hozzákeverünk 1-1,5 evőkanál lisztet – “amennyit felvesz”. Meleg helyen hagyjuk éjszakára. Reggelre megkel, kb. egy tojás nagyságú kovászunk lesz belőle. 2-3 szem krumplit megpucolunk, sós vízben megfőzünk. Egy fej káposztát apróra vágunk, besózzuk, 15-20 percig hagyjuk, hogy átjárja a só. Ezután kinyomjuk belőle a levet és 2 evőkanál zsíron megdinszteljük a káposztát úgy, hogy kissé megbarnuljon.

Következő nap megszitálunk 60 dkg finomlisztet, hozzáadjuk a krumplinyomón áttört krumplit (kb. 15-20 dkg) és langyos sós vízzel összedolgozzuk. Ehhez hozzáadjuk a kovászt, valamint 3 dkg langyos vízben, egy csipet cukorral, a 8-10 perc alatt, meleg helyen felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, amíg a tészta sima nem lesz, az állaga pedig kicsit keményebb kell legyen a kalácstésztáénál. Letakarjuk, meleg helyen kelesztjük 40-45 percig.

A megkelt tésztát a meglisztezett gyúródeszkára öntjük, négy részre osztjuk, kis liszttel átgyúrjuk, négy kis cipót formálunk és így hagyjuk pár percig pihenni. Majd egyenként négyzet alakúra gyúrjuk és fél ujjnyi vastagságra nyújtjuk a cipókat. Egy kinyújtott tésztára a párolt káposzta negyedét ráhelyezzünk, közepén szétterítjük, majd a négy oldalát rendre felhajtjuk (mint egy levélborítéknál) és hajtogatással lefelé behelyezzük az előre zsírral bekent tepsibe. 1 tojást felverünk és azzal bekenjük a lepényt. 5-6 percig pihenni hagyjuk, majd az előzőleg előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, 30-35 percig sütjük közepes lángon. A kész lepényeket kitesszük a gyúródeszkára, tejszínnel vagy tejföllel bekenjük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, pár percig hűlni hagyjuk, de még melegen tálaljuk. Őszi hidegben igen jól esik a még meleg káposztás lepény. Jó étvágyat hozzá!


Galéria

Tartalomjegyzék