Kalács készítés – Karácsonykor

Kalács készítés

Hozzávalók

  • Karácsonyi diós, mákos és fonott kalács
  • 120 dkg finomliszt (egy adaghoz 40 dkg)
  • 15 dkg kristálycukor (egy adaghoz 5 dkg)
  • 3 csipet só (egy adaghoz 1 csipet)
  • 5-7 dl tej (egy adaghoz 1,5-2,5 dl)
  • 6 tojás: 4 db a tésztához + 2 db a kenéshez (egy adaghoz 2 + 1 db)
  • 6 dkg élesztő (egy adaghoz 2 dkg)
  • 15 dkg vaj (egy adaghoz 5 dkg)
  • 1 citrom reszelt héja (egy adaghoz fél citrom)

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 ek kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált mák
  • 3 ek kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél cirom leve

Elkészítés

Diós, mákos és fonott kalács készítése – Karácsonykor és máskor

Annyi diót törünk, hogy megtisztítva és megdarálva 20 dkg mennyiséget kapjunk. Ezután 15 dkg mákot darálunk, ezt is előkészítjük a sütéshez. Végül minden hozzávalót kikészítünk a munkapultra vagy asztalra, hogy kéznél legyen, valamint három hozzávetőleg 10 x 30 cm tepsit is, mind a hármat vajjal vagy zsírral alaposan kikenjük.

Élesztő megfuttatása: 6 dkg élesztő, három csipet cukor, 1 dl langyos tejet összekavarunk és meleg helyen 10 percet hagyjuk állni.

A megszitált lisztbe mélyedést készítünk, a megfuttatott élesztőt megkavarjuk, beleöntjük a mélyedésbe és kovászt készítünk: a megfuttatott élesztőhöz fokozatosan hozzákeverünk lisztet úgy, hogy “főzelékszerű” legyen az álaga, majd letakarjuk és hagyjuk megkelni. A kovász kb. 10-15 perc alatt kel meg.

Ezután a lisztet és a kovászt összedolgozzuk 4 tojássárgájával és a kelés alatt elkészített keverékkel: langyos tejbe keverünk három csipet sót, 15 dkg cukrot és egy citrom reszelt héját. Ha a tészta igényli, még hozzákeverünk plusz langyos tejet, valamint az enyhén felvert tojásfehérjét, hogy a kenyértésztánál lágyabb, de a galuska/nokedli tésztákénál keményebb legyen. Ahogy elkezdjük összedolgozni a masszát fokozatosan hozzáadjuk a megolvasztott vajat, majd kb. 25-30 percig dagasztjuk úgy, hogy szép, sima legyen a tészta. Jó jel, ha a tészta kezd elválni az edény falától (azonban ne lepődjünk meg, nem fog teljesen elválni, mint a kenyér tésztája) és ha hólyagosodik a felülete, ahogy dagasztjuk. Ezt követően ismét letakarjuk a dagasztótálat és meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.

Amikor a kalács tésztája kétszeresére megkel, kiborítjuk a meglisztezett gyúródeszkára, három részre osztjuk, kis cipókat formálva, belisztezve a deszka szélére készítjük. Az egyik adagot sodrófával négyzet alakúra kinyújtjuk, a közepére öntjük a cukorral, reszelt citromhéj felével összekevert darált diót, egyenletesen elterítjük a kinyújtott tésztán, majd a három oldatát kicsit felcsavarjuk, végül a fényképen látható módon felcsavarjuk az egész kalácsot a sima oldala felé (ez lesz a kalács alján) és így helyezzük a megvajazott tepsibe.

Ugyan így járunk el a mákos kalács készítésekor, azaz a második cipót is kinyújtjuk, rajta elterítjük a mákos tölteléket (15 dkg darált mákot 3 evőkanál cukorral, reszelt citromhéj másik felével és a citrom felének a levével összekeverjük). Hasonlóan tekerjük fel a kalácsot (három oldalát kicsit feltekerve a sima oldal felé) és ezt is tepsibe helyezzük.

A harmadik adagot három vagy négy részre osztva elkészítjük a fonott kalácsunkat is. A tepsiben a kalácsokat kettő tojássárgájával bekenjük kétszer és előmelegített sütőbe helyezzük, kb. 40 percig közepes lángon sütjük. Sütés után, amikor már szépen megbarnultak a kalácsok, kivesszük a sütőből, a tepsikből és a deszkára helyezzük, konyharuhával vagy szőttessel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.

Ezután már nyugodtan csomagolhatjuk az ajándékokat, díszíthetjük a karácsonyfát, megteríthetjük a karácsonyi asztalt és hamarosan énekelhetjük, hogy: Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom…


Galéria

Tartalomjegyzék