Csirkepaprikás eresztett puliszkával

Csirkepaprikás eresztett puliszkával

Hozzávalók

Hozzávalók a csirkepaprikáshoz (3-4 főre)

 • 2 kisebb fej hagyma
 • 1 nagyobb kanál (fa)kanál zsír vagy olaj
 • 1 megtisztított, főzésre előkészített (lehetőleg háztáji) csirke
 • 1 csokor friss petrezselyem levél
 • 1 édes paprika
 • 1-1,5 dl tej
 • 1-1,5 evőkanál finomliszt
 • bors
 • őrölt piros paprika

Hozzávalók az eresztett puliszkához (3-4 főre)

 • kb. 1 liter víz
 • kb. 30-35 dkg puliszkaliszt vagy kukoricadara (Erdélyben gyakran házi őrlésű lisztet használnak)

Elkészítés

Csirkepaprikás készítése eresztett puliszkával

Szeptemberben, amikor már jól látszott, hogy télire mennyi takarmányt tudnak biztosítani az állatok ellátására, alaposan végig gondolták, hogy mennyi állatot tudnak megtartani a téli és tavaszi hónapokban. Ilyenkor fordult elő, hogy egy-egy csirke vagy kacsa a fazékban vagy a sütőben végezte a család nem kis örömére.

Magam is tapasztaltam, hogy a háznál nevelt baromfiak húsa sokkal ízletesebb, mint a “nagyüzemi” szárnyasok, amelyek húsa sokkal gyorsabban megfő; izomzatuk messze gyengébb mint a háztáji csirkének vagy kacsának. A háztáji elkésztésére több időt kell szánnunk, de ez jócskán megtérül, mert sokkal finomabb és egészségesebb étellel kínálhatjuk családunkat, esetleg rokonainkat, barátainkat.

Hagyományosan jellemző volt, hogy a gazdasszony vágta le a csirkét, így most életemben előszőr Magda néni útmutatása szerint én vágtam le. Úgy gondolom, ha már fogyasztunk ilyen táplálékot, az a hiteles, hogy ezt is megtanulom. (Nagy vágyam, hogy egyszer saját csirkéket neveljek, legyen mindig házi tojásom is.)

A csirkét előkészítettük a főzéshez: leforrázást követően megkopasztottuk, megtisztítottuk, megmostuk, feldaraboltuk. A hozzávalókat is kikészítettük: a hagymát megpucoltuk, megmostuk és apró kockákra vágtuk; a petrezselyem zöldjét is megmostuk és felaprítottuk; odakészítettünk még zsírt, sót, borsot, őrölt piros paprikát, tejet, lisztet és egy zöld, édes paprikát.

A főzést a hagyma dinsztelésével kezdtük. Egy nagyobb fakanálnyi zsírt egy laposabb lábosban felolvasztottunk, rászórtuk a felaprított hagymát, majd üvegesre pároltuk. Lehúzva a tűzről hagytuk 2-3 percig hűlni, hogy beleszórhassuk az őrölt piros paprikát – a paprika így nem ég meg a hirtelen forró zsírtól és nem lesz keserű. Ezután visszahelyeztük az edény a gázra és gyors kevés mellett a megmosott csírkedaraborat is beletettük a lábosba. 5-6 percig nagy lángon forgattuk a húst, közben megsóztuk és a petrezselyem zöldjét, valamint a borsot is hozzáadtuk. Végül vízzel felöntöttük megízesített csirkét úgy, hogy ellepje. Megvártuk, hogy az egész felforrjon, majd a zöld paprikát is beledobtuk. Ahogy felforrt a csirkepaprikás alap, a lángot kisebbre állítottuk és lefedve forraltuk tovább. Mivel Magda néni és Márton bácsi baromfiudvarából való csirkét főztünk, hosszabb főzési időre volt szükség, hogy a hús megpuhuljon, körülbelül bő egy órán keresztül főztük kis lángon. Közben volt időnk a habarást előkészíteni: kb. 1,5 evőkanál finomlisztet egy mély tálkába szórtunk, majd folyamatosan keverve, fokozatosan felengedtük tejjel. Amikor megpuhult a csirke – ezt villával ellenőriztük le –, lassan adagolva hozzákevertük a habarást, hagytuk, hogy éppen “felrottyanjon” – így besűrűsödött a paprikásunk – majd le is vettük a tűzről. Ha a főzés közben elfő a víz, mindenképpen pótolni kell mielőtt behabarjuk, hogy elegendő mártásunk legyen!

Étkezés előtt félórával készítettük el a puliszkát, hogy frissen, melegen tudjuk tálalni. Egy magasabb lábosba vizet öntöttünk, megsóztuk (ízlés szerint) és feltettük főni. A forrásban levő vízbe kis sugárban “folyattuk”, öntöttük a puliszkalisztet, közben kézi habverővel (ha nincs, akkor fakanállal is lehet) folyamatosan kevertük addig, ameddig a kellő sűrűséget elértük (ezt is ízlés szerint, mert van, aki sűrűbben van aki kevésbbé sűrűn szereti). Ezután kis lángon még 6-7 percig főzni kell, de állandó kavarás mellett, hogy az alja ne kapjon, ne égjen oda.

A csirkepaprikás eresztett puliszkával jól bevált recept, kicsik, nagyok egyaránt szívesen ették és eszik a mai napig… ahogy írom ezeket a sorokat nekem is összefutott a számban a nyál…


Galéria

Tartalomjegyzék