Bodzaszörp

Bodzaszörp

Hozzávalók

  • 1 nagyobb tál bodzavirág (6 liter bodzaszörp készítéséhez)
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 db citrom (lehetőleg kezeletlen, hogy a héjával ne vigyünk be méreganyagokat a szörpbe)
  • 4 evőkanál citromsav – a nagyanyó receptes könyvében borkősav vagy szalicil van írva
  • 4 l víz (lehet szűrt)

Elkészítés

Bodzaszörp készítése

A kedvenc virágzást, az orgona virágzását követi a bodza is, amelyben sokkal tovább gyönyörködhetünk, mint a gyorsan elillanó orgonavirágéban. Különösen akkor, ha a bodzavirágokat virágzásuk teljében leszedjük és szörpöt készítünk belőle, amit a nyári hőségben szívesen elő-elővehetünk a kamránkból, hogy hideg vízzel felöntve enyhítsük a hőség okozta szomjunkat.

Ismét kedves szomszédasszonyom jött segítségemre, akinek a bodzaszörpjét korábban többször is élvezhettük. Kapuvári nagymamájától öröklött receptjei között találtuk leírva ezt a fajta bodzaszörp-készítést. A bodzavirágokat tanyasi bokorról kaptuk – legideálisabb virágzásban leszedve. Fontos, hogy lehetőleg a természetben – utaktól, ipari telepektől távol – található bokrokról gyűjtsünk virágot.

A virágokat kétfelé osztva elhelyezzük két 4 literes fazék aljára – 6-8 virágot félre tehetünk, amik a száraz összetevők tetejére kerülhetnek –, erre szórjuk rá a kristálycukrot (egy-egy edénybe 2-2 kilogrammot). A cukorra helyezzük a megmosott, felkarikázott citromot és 1-1 evőkanál citromsavval is megszórjuk a két edény tartalmát. Minderre végül 2-2 liter vizet öntünk, jól megkeverjük és lefedjük.

Öt napig érleljük lefedve, de naponta kétszer-háromszor megkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Középidőben megkóstoljuk. Amennyiben nem találjuk elég savanykásnak az ízét, citromsavat adhatunk hozzá ízlés szerint – mi így tettünk (még 1-1 evőkanállal).

Ötödik nap leszűrjük – előbb nagyobb lyukú, majd kisebb, finomabb szövésű szűrőn. Jó zárható üvegekbe töltjük és nem hagyjuk szem előtt… mert akkor igen hamar elfogy. Lehetőleg hűvös kamrában vagy pincében tároljuk.

Most testi lelki felüdülés gyanánt menjetek gyorsan ki a természetbe, mert épp el tudjátok csípni az idei bodzavirágzást! Ha kipróbálod ezt a receptet, örömmel fogadjuk a visszajelzést, hogy sikerül-e elvarázsolnod a környezetedet a bodzaszörpöddel. Nekünk sikerült!


Galéria

Tartalomjegyzék